Transformarea unui apartament rezidențial de 2 camere din București, într-un cabinet de pediatrie

Cabinet individual de pediatrie dr Cristina Chiriac, situat pe Calea Griviței 224, la parter

Designul interior are puterea de a transforma spațiile obișnuite în spații utile și confortabile. Integrarea unui cabinet medical într-un spațiu inițial destinat locuirii, implică adaptare și optimizarea funcționalităților într-un mod eficient și ergonomic.  Trebuie avut în vedere ca acest nou spațiu să reprezinte un mediu confortabil și sigur pentru pacienți (copii), pentru părinți și personalul medical, să aibă suficientă lumină naturală și un iluminat adecvat, să asigure o ventilație corespunzătoare și o temperatură confortabilă în toate incintele. De asemenea nu trebuiesc uitate aspectele de siguranță, cum ar fi prizele și echipamentele protejate, covoarele antiderapante, mobilierul adecvat pentru copii, dar în primul rând asigurarea tuturor spațiilor necesare unui cabinet pediatric, unde este nevoie de creativitate în zonificare și designul spațiilor.

De îndată ce intri în cabinetul pediatric, te simți imediat teleportat într-o lume de poveste a copilăriei.  Culorile au fost alese pentru a crea o atmosferă prietenoasă și caldă. Podeaua caldă și colorată delimitează zonele și te invită să descoperi noile zone. Cabinetul pediatric a fost conceput ca un spațiu interactiv, în care copiii pot învăța și explora în timpul vizitelor la medic. Chiar de la intrarea în cabinet, vedem recepția și sala de așteptare, care au fost gândite cu scopul de a reduce anxietatea micilor pacienți. De asemenea, zona de recepție este concepută și pentru a permite personalului să gestioneze eficient programările și documentația necesară. Culorile vesele și jucăușe, combinate cu mobilierul ergonomic și sigur pentru copii, contribuie la crearea unei atmosfere plăcute și relaxante. De asemenea, decorațiunile și ilustrațiile murale cu tematică ludică contribuie la creșterea confortului și atractivității spațiului pentru cei mici.

De acest proiect s-au ocupat 2 designeri de interior, care formează încă din 2015 studioul de amenajări interioare și design SHAPEFORM : Elena Constantin si Ioana Ignat. Au finalizat deja 6 proiecte de amenajare cabinete medicale până acum și multe altele rezidențiale sau comerciale.

Ne-am dorit ca proiectul de transformare a acestui apartament rezidențial într-un cabinet individual de pediatrie să reprezinte o abordare ingenioasă și inspirată. Implicarea noastră a fost 100%, am decopertat interiorul complet, singurul aspect unde nu am intervenit au fost ferestrele. O atenție deosebită am acordat zonificării cât mai eficiente a spațiului, asigurându-ne astfel de coerența spațiului și de funcționalități Ne-am dorit o separare clară între zonele de primire, consultații și tratamente, oferind astfel un flux operațional organizat atât pentru pacienți, dar și pentru personalul medical.

Dintr-un apartament clasic cu 2 camere, am obținut după zonificare următoarele spații: holul de acces (5,6 mp) care conține spațiu pentru deșeuri periculoase, recepția și vestiarul, sala de așteptare (7,8 mp), un cabinet pentru consultații de 9,5 mp, o sală de tratamente de 10,3 mp, grup sanitar  ( mp) compartimentat pentru personal și pacienți , Hol intermediar de 1,5 mp, spațiu tehnic de 0,6 mp și încă un spațiu suplimentar pentru copii de 5,45 mp

Integrarea măsurilor specifice, precum utilizarea materialelor ușor de curățat și dezinfectat, amplasarea strategică a prizelor și a dotărilor medicale, precum și asigurarea unui sistem de ventilație adecvat, au condus la crearea unui mediu optim pentru copii și părinți.

Pentru pardoseala am ales linoleum antibacterian, pentru trafic intens și LVT  – pardoseală din vinil și fibre termoplastic laminate, iar pentru pereți am mers pe vopsea superlavabilă, rezistentă la frecare umedă și dezinfectanți și tapet lavabil, decapabil, cu adeziv preaplicat.

Mobilierul l-am proiectat integral și l-am personalizat pe dimensiunile spațiului, realizat din MDF vopsit rezistent la frecare și dezinfectanți.  Scaunele și mesele proiectate special pentru a se potrivi nevoilor și înălțimii copiilor, iar marginile rotunjite și materialele non-toxice asigură protecție în cazul unor eventuale accidente.

Există o zonă de primire și așteptare, unde părinții și copiii se pot relaxa înainte de consultație, unde am integrat fotolii și canapele moi, în culori vii și atractive. De asemenea, această zonă include jucării și cărți educative, pentru a menține copiii ocupați în timpul așteptării.

Zona dedicată consultației medicale în sine, am proiectat-o pentru a oferi intimitate și confort în timpul evaluărilor medicale. Am folosit un sistem de pereți despărțitori din sticlă, care permit desfășurarea privată a consultațiilor și protejează și confidențialitatea pacienților. Mobilierul adecvat, cum ar fi mesele și scaunele medicale, este amplasat astfel încât să faciliteze examinarea și comunicarea eficientă între medic și pacient.

Ne-am dorit ca fiecare zonă să aibă propria sa intimitate, dar și o legătură vizuală cu celelalte, ceea ce creează un sentiment de continuitate, dar și de încredere.

Pentru personalul medical am proiectat o zonă pentru chicinetă care prin închiderea ușilor să fie inaccesibilă ochilor curioși ai pacienților. Prin utilizarea maximă a spațiului oferit de apartament, am integrat un grup sanitar pentru personal, vestiar, depozitare produse curățenie, depozitare fișe, astfel nu doar pacienții dar și personalul să aibă o experiență cât mai plăcută și să se simtă conectați de acest spațiu. Fiecare zonă deservește un scop specific, dar există o conexiune vizuală subtilă între ele, menținând astfel sentimentul de unitate și încredere în întregul spațiu.

În ansamblu, rezultatul final am dorit să fie un cabinet individual de pediatrie funcțional, plăcut și primitor, care oferă un cadru optim pentru îngrijirea sănătății copiilor și al noilor părinți