Studio

Noi, Shapeform, Ioana și Elena, am pornit în 2015 pe un drum lung, dar plin de satisfacții. Aceala de a aduce frumosul, echilibrul și sentimentele în case aflate la început de drum sau în case care-și redescoperă valoarea. Indiferent dacă vorbim despre “acasă” sau despre birou. Pentru că, trebuie să recunoaștem, biroul devine de multe ori a doua casă. Mai ales când faci lucrurile cu pasiune.

Poate că nu întotdeauna “Forma urmează funcția”, dar corespondența dintre formă și funcție e unul dintre principiile după care ne ghidăm. Și nu, nu folosim curentul funcționalismului doar ca pe un concept pentru a te impresiona. Ne ghidăm după o ideologie aparent simplă, cu principii oneste și raționale. A.W.N. Pugin spunea că “toate trăsăturile unei clădiri trebuie să fie necesare, fie în vederea confortului, fie pentru construcția propriu-zisă, fie pentru a corespunde unor standarde morale unanim acceptate. ” și “ ornamentele trebuie să fie adăugiri care îmbogățesc constrcuția de bază a clădirii”. Aceste două reguli formează o ideologie care ne duce spre case sau spații mai utile pentru cei care le folosesc. Noi ne concentrăm pe un set de principii prin care să nu ai mai mult de mers decât trebuie, să te poți bucura de cât mai multă lumină naturală, dar și prin care să poți împleti perfect stilul de viață cu spațiul în care trăiești sau lucrezi. Dar, așa cum probabil că ai remarcat, această ideologie este pragmatică, ignorând frumosul. Așa că adăugăm listei noastre de principii o triadă: Utilitate – Fermitate – Frumusețe. Pe scurt, toate conceptele noastre îmbină funcționalitatea și estetica pentru a transforma spațiile.

Pe de altă parte, de ce ai apela la un designer de interior? Există Ikea, Pinterest, reviste, seriale pe Netflix și cursuri online… Și recunoaștem că meseria noastră nu e esențială. Mai ales că, dacă ai un simț estetic dezvoltat, probabil te poți descurca fără ajutorul nostru. Dar, același A.W. Pugin mai spunea că “nimic nu este mai periculos decât să privești imagini sau cărți despre arhitectură și să încerci să copiezi câte ceva din fiecare”.

Designul interior, așa cum îl percepem noi, își face loc și pe piață locală, venind în ajutorul celor care să pregătesc să demareze un nou proiect. De multe ori, o casă e pe viață, așa că înțelegerea modului prin care se crează spații funcționale devine extrem de importantă. Serviciile noastre se adresează atât celor aflați la primul proiect, dar și celor care au mai trecut prin experiența unei amenajări și care au fost copleșiți de toate detaliile și procesele unui astfel de demers. Pentru cei mai sceptici, propunem un program de consultanță, prin care explicăm în linii mari care sunt pașii principali pe care trebuie să-i parcurgă un proiect de amenajare. Ulterior putem colabora. Sau nu.

Dacă ești de părere că designul interior este doar un moft, vrem să te contrazicem. Prin exemple și experiențe acumulate, care demonstrează că planificarea, designul funcțional, principiile de proiectare durabilă, utilizarea eficientă a resurselor și, poate mai important, rezolvarea problemelor tehnice, sunt de neînlocuit. Poziționarea ușilor, a ferestrelor, a corpurilor sanitare sau a celor de iluminat, alegerea paletei de culori sau a texturii pentru finisaje, a mobilierului ori a decorațiunilor, dar și gestionarea comenzilor și a șantierului sunt lucruri esențiale pe parcursului proiectului. Și trebuie să te dedici 100%. Pentru că o simplă și aparent nesemnificativă întârziere a unei comenzi poate avea un efect de domino care poate duce la întârzieri de luni bune. Și, implicit, la o creștere a costurilor.

Este din ce în ce mai evidentă schimbarea modului în care privim spațiile de lucru și locuințele. Nimeni nu-și dorește o casă sau un birou plictisitoar, banal și tern. Starea de bine vine din interior și din ce ne înconjoară. Și când vine vorba despre ce te înconjoară, credem că te putem ajuta și te încurajăm să apelezi la serviciile noastre.